Grøn Trepart i Hedensted Kommune
Med de nationale aftaler ”Aftale om et Grønt Danmark” og ”Aftale om Implementering af et Grønt Danmark” har Hedensted Kommune, sammen med landets øvrige kommuner, fået en central rolle i realiseringen af et grønnere Danmark – et Danmark med forbedret havmiljø, et stærkere landbrug og mere skov og natur. Med aftalen skal kommunerne stå for planlægning og implementering af arealomlægningsindsatsen gennem de lokale treparter.

De lokale treparter består af politiske repræsentanter fra kommunerne, landbrugets organisationer og lokale naturorganisationer.
Siden 2010 har kommunerne koordineret udtagning af landbrugsarealer i 23 tværkommunale vandoplandsstyregrupper (VOS’er). Denne organisering fortsætter nu under navnet trepart og inkluderer nu også landbrugere og lokale naturorganisationer.
Da Hedensted Kommune udleder vand til fire hovedvandoplande, deltager kommunen også i fire treparter:
- Lillebælt Jylland
- Horsens Fjord
- Randers Fjord
- Ringkøbing Fjord
Hver trepart i Hedensted Kommune er på sin egen måde unik, hvilket du kan læse mere om i foldud-menuen nedenfor.
Omlægningsplan
Hver trepart skal levere en omlægningsplan for det respektive vandopland.
Det betyder, at treparterne senest i 2025 skal udarbejde dynamiske omlægningsplaner, der viser, hvordan man lokalt vil nå i mål. Indsatsen omfatter udtagning af kulstofrige lavbundsjorder, vådområder, skovrejsning, ekstensivering og andre arealbaserede omlægningsindsatser. Planerne skal samtidig bidrage til bedre vilkår for natur og biodiversitet. Har du interesse finder der faktaark om arbejdet her: Ministeriet for Grøn Trepart
Læs mere om de 4 treparter i Hedensted Kommune
For Lillebælt Jylland (Vejle Fjord) ligger der en unik mulighed for at bygge videre på det flotte arbejde, som allerede har fundet sted i en årrække i Sund Vejle Fjord-projektet. Hedensted Kommune har et vandopland på 171 km² til Lillebælt/Jylland, som har det næststørste reduktionskrav for Hedensted Kommune.
For Lillebælt/Jylland er udvalgsformand for Vækst og Klima, Lars Poulsen, udvalgt som repræsentant.
Horsens Fjord er det område, hvor Hedensted Kommune skal levere den største reduktion. Oplandet til Horsens Fjord er samtidig det største med 242 km². Til treparten for Horsens Fjord vil der blive ansøgt om et kystvandråd som supplement til det pågående arbejde.
Et kystvandråd kan hjælpe med analyser, sikre bredere involvering og på anden vis understøtte treparten i udviklingen og realiseringen af en omlægningsplan.
For treparten til Horsens Fjord er kommunalbestyrelsesmedlem Steen Christensen udvalgt som repræsentant.
Hedensted Kommune har tidligere realiseret et meget stort kvælstofvådområdeprojekt i Uldum Kær, som i dag sikrer en betydelig kvælstofreduktion til Randers Fjord. Derfor har kommunen begrænsede muligheder for at realisere yderligere kvælstofvådområder.
Dog blev der i 2022 bevilliget en forundersøgelse til et klima-lavbundsprojekt, som er mindre effektivt i forhold til kvælstofreduktion, men som har en potentiel større kulstofeffekt. Klima-lavbundsprojektet giver også mulighed for at realisere en forundersøgelse, hvor andre forhold end kvælstof og kulstof undersøges – f.eks. naturværdier, vandforhold og rekreative ønsker og muligheder.
For Randers Fjord er der desuden et større samarbejde, GudenÅSamarbejdet, som er et partnerskab mellem syv kommuner: Hedensted, Horsens, Skanderborg, Silkeborg, Viborg, Favrskov og Randers. Samarbejdet viser det unikke ved Gudenåen og de oplevelser, området byder på. Læs mere om samarbejdet her: Forside - Oplev Gudenåen
Derudover arbejdes der også på Gudenåplanen, et andet samarbejde mellem de samme kommuner. Gudenåplanen er søsat af Gudenåkomitéen og har til formål at skabe en Gudenådal, der giver plads til både vand og natur. Læs mere om komitéen her: Gudenåkomitéen.
For treparten til Randers Fjord er kommunalbestyrelsesmedlem Jeppe Mouritsen udvalgt som repræsentant for treparten og fortsat repræsentant for GudenÅkomitéen.
Hedensted Kommune har kun 6 km² opland til Ringkøbing Fjord og har derfor ingen reel mulighed for at påvirke indsatsen i dette område. Derfor er det af Kommunalbestyrelsen besluttet at Hedensted Kommune er passiv medlem af treparten i Rinkøbing Fjord.
