Gå til hovedindhold

Klima-lavbundsprojekter

Her kan du få status på klima-lavbundsprojekter og læse om ordningen generelt.

Indhold

    Klima-lavbundsprojekter

    Klima-lavbundsprojekter handler om at tage kulstofholdige landbrugsjorder ud af drift og hæve vandstanden på arealerne for at reducere landbrugets udledning af CO2 og andre klimagasser.

    Selvom de kulstofrige lavbundsjorder kun udgør 7 % af det samlede landbrugsareal i Danmark, står de for over halvdelen af den samlede udledning af klimagasser ved dyrkning af jord. Klimaeffekten ved at vådlægge og genoprette disse arealer giver derfor en hurtig reduktion. Samtidig kan indsatsen understøtte andre hensyn, særligt i forhold til natur, miljø og klimatilpasning samt friluftslivets adgang til naturområderne.

    Indsatsen med klima-lavbundsprojekter er med til at understøtte målet om at reducere Danmarks udledningen af skadelige drivhusgasser med 70 % frem mod 2030. Hedensted Kommune har i klimaplanen en målsætning om at udtage 500 hektar lavbundsjord inden 2030.  

    Samarbejde med lokale og organisationer

    Fra 2023 vil Hedensted Kommune sætte gang i en række klima-lavbundsprojekter i hele kommunen i samarbejde med lodsejere, grønne organisationer og landbrugets organisationer. Lokale lodsejere, der har en idé til et af projekterne, kan kontakte Hedensted Kommune for at høre mere om mulighederne.

    De nye klima-lavbundprojekter er en indsats for klima ligesom den eksisterende lavbundsordning, der blev indført i 2014. Til forskel fra denne er der her muligheder for at understøtte andre hensyn og dermed skabe mere helhedsorienterede projekter.

    Klimaeffekt

    Klimaeffekten i projekterne opstår, når dræning og jordbearbejdning ophører på de tørveholdige jorder. Når vandstanden hæves, og der ikke længere sker nogen dyrkning, tilføres jorden mindre ilt, og nedbrydningen af jordens kulstofindhold sker langsommere eller ophører helt. En tørveholdig jord består af dødt plantemateriale, som kun er delvist nedbrudt pga. den manglende adgang til ilt. Det er en tilstand, der typisk opstår i naturligt våde naturtyper som moser og enge.

    Natur, miljø, klimatilpasning og friluftsliv

    Synergieffekterne med natur, miljø, klimatilpasning og friluftsliv vil være forskellige fra projekt til projekt. Eksempelvis vil den for naturen afhænge af, i hvilken grad der kan skabes sammenhæng til eller mellem naturområder og levesteder for forskellige arter og hvor stor kulturpåvirkning (dræning, gødskning, sprøjtning, udjævning mv.), der tidligere har været på arealerne.

    Arealmæssigt skal hvert projekt dække et sammenhængende området på mindst 10 hektar, men det forventes, at Naturstyrelsens klima-lavbundsprojekter ofte bliver meget større. Projekterne finansieres af nationale midler.

    Læs mere om Klima-lavbundsprojekterne

    Hvordan skal man melde sig til, hvis man er interesseret?

    Hedensted Kommune skriver ud til alle lodsejere i undersøgelsesområdet. Lodsejerne vil blive bedt om, at vende tilbage såfremt de IKKE ønsker, at der bliver foretaget forundersøgelser på deres arealer.

    Hvad sker der med arealerne uden for projektområdet?

    De skal forsat kunne drives og afvandes som de gør før etablering af et klima-lavbundsprojekt. Hedensted Kommune skal derfor sikre sig, at de forsat kan det. Det bliver blandt andet undersøgt i forundersøgelsen, hvor en eventuel projektgrænse kunne ligge.

    Hvad sker der hvis man ligger inden for et undersøgelsesområde, og ikke ønsker at være med?

    Hedensted Kommune er selvfølgelig interesseret i at alle der ligger inden for et undersøgelsesområde ønsker at være med, da det er nemmere at finde en holdbar løsning når man har mest mulig data tilgængeligt.

    Da ordningen er frivillig må Hedensted Kommune tilpasse et eventuelt projekt på en sådan måde, at lodsejere der ikke ønsker at være med, ikke vil blive påvirket.

    Kan man få lov til at følge med i klima- lavbundsprojektet, selvom man ikke ønsker at være med?

    Det kan man selvfølgelig godt. Hedensted Kommune anbefaler, at man går med i en forundersøgelse for at undersøge hvad mulighederne er og man kan altid vælge at springe fra. For de grundejere, som ligger lavt i terrænet giver det god mening at være med, da man kan få undersøgt, hvad det betyder for ens grund at gå med i et projekt. Selvom man deltager i en forundersøgelse, er det ikke ensbetydende, at der reelt set bliver et projekt og man binder sig ikke til noget ved at deltage i forundersøgelsen.

    Kan man designe sig ud af afvandingsforholdene?

    Det er bl.a. det man skal have kortlagt i en forundersøgelse. Nogle gange er topografien på en sådan måde, at det vil være svært, at friholde bestemte arealer for påvirkning. Andre gange kan man vælge at beholde nogle afvandingsgrøfterne og dermed designe afvandingsforholdene og friholde bestemte arealer for påvirkning.

    Skal projektområdet være fuldstændig uberørt, eller skal der også være rekreative forhold?

    Hedensted Kommune vil undersøge hvilke muligheder der er for at lave rekreative forhold, men lytter selvfølgelig til de lokale ønsker.

    Hvis man får engangskompensation må man da plante træer på arealet?

    Udgangspunktet er, at man ikke aktivt selv må plante til.

    Hesselballe bæk

    Der er udvalgt et projektområde ved Hesselballe Bæk, umiddelbart syd for Vestvejen og imellem Ølholm og Hesselballe. Projektet er et klima-lavbundsprojekt, der vil kunne bidrage til at reducere CO2 udledningen til atmosfæren. Yderligere vil projektet kunne forbedre naturen i området. 

    Det er Hedensted Kommune, der står for projektet, og det vil kun blive gennemført, hvis der er opbakning til projektet fra lodsejerne i området.

    Projektbeskrivelse

    Det mulige klima-lavbundsprojekt er beliggende umiddelbart syd for Vestvejen og mellem Ølholm og Hesselballe.

    Hesselballe bæk

    Projektområdet omfatter Gretkær Mose og engene omkring Heselballe Bæk. Der indgår enkelte dyrkningsjorder i undersøgelsesområdet.

    Den dyrkede del og naturarealerne af den oprindelige mose og engene indeholder fortsat store mængder tørvejord/kulstof. Ud fra eksisterende kort over tørveindhold i jorden har 5,89 hektar et kulstofindhold over 12% og 8,92 hektar et indhold mellem 6 og 12%.

    Projekttiltagene vil være at tage de kulstofrige dele af den tidligere mose ud af drift, samt efterfølgende at vådgøre arealerne ved genslyngning af vandløbet, hævning af vandløbsbund, grøftelukning og sløjfning af dræn. Til projektet hører også, at der laves foranstaltninger, der skal sikre, at områder uden for projektområdet kan dyrkes som hidtil.

    Teknisk forundersøgelse

    Forundersøgelsen har til formål at afdække de tekniske og biologiske forhold, så der er et tilstrækkeligt oplyst grundlag til at vurdere, om projektet kan realiseres. Undersøgelsesområdet er på ca. 19,6 hektar.

    Kompensation

    Hvis lodsejere inden for undersøgelsesområdet ønsker at deltage i projektet, er der mulighed for at få en engangserstatning og beholde jorden eller at indgå i en jordfordeling og erhverve sig erstatningsjord i nærheden af undersøgelsesområdet.

    Økonomi

    Projekterne er støttet med midler fra Miljøstyrelsen.

    Glud bæk

    Der er udvalgt et projektområde ved Glud Bæk, umiddelbart langs østsiden af Søborgvej. Projektet er et klima-lavbundsprojekt, der vil kunne bidrage til at reducere CO2 udledningen til atmosfæren. Yderligere vil projektet kunne forbedre naturen i området.

    Det er Hedensted Kommune, der står for projektet, og det vil kun blive gennemført, hvis der er opbakning til projektet fra lodsejerne i området. 

    Projektbeskrivelse

    Det mulige klima-lavbundsprojekt er beliggende umiddelbart syd for Vestvejen og mellem Ølholm og Hesselballe.

    Glud bæk

    Projektområdet omfatter strandengene omkring udløbet af Glud Bæk.

    Strandengene indeholder fortsat store mængder tørvejord/kulstof. Ud fra eksisterende kort over tørveindhold i jorden, har 2,31 hektar et kulstofindhold over 12% og 12,87 hektar et indhold mellem 6 og 12%.

    Projekttiltagene vil være at at vådgøre arealerne ved genslyngning af vandløbet, hævning af vandløbsbund, grøftelukning og sløjfning af dræn. Til projektet hører også, at der laves foranstaltninger, der skal sikre, at områder uden for projektområdet kan dyrkes som hidtil.

    Teknisk forundersøgelse

    Forundersøgelsen har til formål at afdække de tekniske og biologiske forhold, så der er et tilstrækkeligt oplyst grundlag til at vurdere, om projektet kan realiseres. Undersøgelsesområdet er på ca. 17,7 hektar.

    Kompensation

    Hvis lodsejere inden for undersøgelsesområdet ønsker at deltage i projektet, er der mulighed for at få en engangserstatning og beholde jorden eller at indgå i en jordfordeling og erhverve sig erstatningsjord i nærheden af undersøgelsesområdet.

    Økonomi

    Projekterne er støttet med midler fra Miljøstyrelsen.

    Gudenå opstrøm

    Der er udvalgt et projektområde ved Gudenåen, fra Nørre Tinnet og ned til Tørring. Projektet er et klima-lavbundsprojekt, der vil kunne bidrage til at reducere CO2 udledningen til atmosfæren. Yderligere vil projektet kunne forbedre naturen i området.

    Det er Hedensted Kommune, der står for projektet, og det vil kun blive gennemført, hvis der er opbakning til projektet fra lodsejerne i området.

    Projektbeskrivelse

    Det mulige klima-lavbundsprojekt er beliggende umiddelbart opstrøms Tørring og er placeret langs Gudenåen på ca. 5,5 km op til Nørre Tinnet.

    Gudenå opstrøm

    Projektområdet omfatter overvejende naturarealerne langs Gudenåen.

    Naturområderne indeholder fortsat store mængder tørvejord/kulstof. Ud fra eksisterende kort over tørveindhold i jorden, har 32,81 hektar et kulstofindhold over 12% og 41,84 hektar et indhold mellem 6 og 12%.

    Projekttiltagene vil være at at vådgøre arealerne ved genslyngning af vandløbet, hævning af vandløbsbund, grøftelukning og sløjfning af eventuelle dræn. Til projektet hører også, at der laves foranstaltninger, der skal sikre, at områder uden for projektområdet kan anvendes som hidtil.

    Teknisk forundersøgelse

    Forundersøgelsen har til formål at afdække de tekniske og biologiske forhold, så der er et tilstrækkeligt oplyst grundlag til at vurdere, om projektet kan realiseres. Undersøgelsesområdet er på ca. 145 hektar.

    Kompensation

    Hvis lodsejere inden for undersøgelsesområdet ønsker at deltage i projektet, er der mulighed for at få en engangserstatning og beholde jorden eller at indgå i en jordfordeling og erhverve sig erstatningsjord i nærheden af undersøgelsesområdet.

    Økonomi

    Projekterne er støttet med midler fra Miljøstyrelsen.

    Rohden å

    Der er udvalgt et projektområde ved Rohden Å, fra Vejlevej og ned til Daugård Strand. Projektet er et klima-lavbundsprojekt, der vil kunne bidrage til at reducere CO2 udledningen til atmosfæren. Yderligere vil projektet kunne forbedre naturen i området.

    Det er Hedensted Kommune, der står for projektet, og det vil kun blive gennemført, hvis der er opbakning til projektet fra lodsejerne i området.

    Projektbeskrivelse

    Det mulige klima-lavbundsprojekt er beliggende nederst i Rohden Å.

    Rohden å

    Projektområdet omfatter overvejende naturarealerne langs Rohden Å.

    Naturområderne indeholder fortsat store mængder tørvejord/kulstof. Ud fra eksisterende kort over tørveindhold i jorden har 17,76 hektar et kulstofindhold over 12% og 18,65 hektar et indhold mellem 6 og 12%.

    Projekttiltagene vil være at at vådgøre arealerne ved genslyngning af vandløbet, hævning af vandløbsbund, grøftelukning og sløjfning af eventuelle dræn. Til projektet hører også, at der laves foranstaltninger, der skal sikre, at områder uden for projektområdet kan anvendes som hidtil.

    Teknisk forundersøgelse

    Forundersøgelsen har til formål at afdække de tekniske og biologiske forhold, så der er et tilstrækkeligt oplyst grundlag til at vurdere, om projektet kan realiseres. Undersøgelsesområdet er på ca. 52,8 hektar.

    Kompensation

    Hvis lodsejere inden for undersøgelsesområdet ønsker at deltage i projektet, er der mulighed for at få en engangserstatning og beholde jorden eller at indgå i en jordfordeling og erhverve sig erstatningsjord i nærheden af undersøgelsesområdet.

    Økonomi

    Projekterne er støttet med midler fra Miljøstyrelsen.

    Hedensted Mose

    Der er udvalgt et projektområde i moseparken i Hedensted. Projektet er et klima-lavbundsprojekt, der vil kunne bidrage til at reducere CO2 udledningen til atmosfæren. Yderligere vil projektet kunne forbedre naturen i området.

    Det er Hedensted Kommune, der står for projektet, og det vil kun blive gennemført, hvis der er opbakning til projektet fra lodsejerne i området.

    Projektbeskrivelse

    Det mulige klima-lavbundsprojekt er beliggende i Moseparken i Hedensted og er en del af Tagkær Grøft.

    Hedensted Mose

    Projektområdet omfatter overvejende mosearealerne i Moseparken.

    Naturområderne indeholder fortsat store mængder tørvejord/kulstof. Ud fra eksisterende kort over tørveindhold i jorden har 4,24 hektar et kulstofindhold over 12% og 6,52 hektar et indhold mellem 6 og 12%.

    Projekttiltagene vil være at vådgøre arealerne ved grøftelukning og sløjfning af eventuelle dræn. Til projektet hører også, at der laves foranstaltninger, der skal sikre, at områder uden for projektområdet kan anvendes som hidtil.

    Teknisk forundersøgelse

    Forundersøgelsen har til formål at afdække de tekniske og biologiske forhold, så der er et tilstrækkeligt oplyst grundlag til at vurdere, om projektet kan realiseres. Undersøgelsesområdet er på ca. 11,3 hektar.

    Kompensation

    Hvis lodsejere inden for undersøgelsesområdet ønsker at deltage i projektet, er der mulighed for at få en engangserstatning og beholde jorden eller at indgå i en jordfordeling og erhverve sig erstatningsjord i nærheden af undersøgelsesområdet.

    Økonomi

    Projekterne er støttet med midler fra Miljøstyrelsen.

    Ølholm Bæk

    Der er udvalgt et projektområde ved Gudenåen, som bla. Rummer Ølholm Kær, Hesselballe Kær, Tørring Kær, Uldum Kær og Åle Kær. Projektet er et klima-lavbundsprojekt, der vil kunne bidrage til at reducere CO2 udledningen til atmosfæren. Yderligere vil projektet kunne forbedre naturen i området.

    Det er Hedensted Kommune, der står for projektet, og det vil kun blive gennemført, hvis der er opbakning til projektet fra lodsejerne i området.

    Projektbeskrivelse

    Det mulige klima-lavbundsprojekt er beliggende imellem Tørring, Åle, Rask Mølle og Uldum.

    Projektområdet omfatter overvejende naturarealerne langs Gudenåen. Der er dog også enkelte landbrugsarealer i undersøgelsesområdet.

    Naturområderne indeholder fortsat store mængder tørvejord/kulstof. Ud fra eksisterende kort over tørveindhold i jorden har 658,72 hektar et kulstofindhold over 12% og 415,66 hektar et indhold mellem 6 og 12%.

    Projekttiltagene vil være at at vådgøre arealerne ved grøftelukning og sløjfning af eventuelle dræn. Til projektet hører også, at der laves foranstaltninger, der skal sikre, at områder uden for projektområdet kan anvendes som hidtil.

    Teknisk forundersøgelse

    Forundersøgelsen har til formål at afdække de tekniske og biologiske forhold, så der er et tilstrækkeligt oplyst grundlag til at vurdere, om projektet kan realiseres. Undersøgelsesområdet er på ca. 1349 hektar.

    Kompensation

    Hvis lodsejere inden for undersøgelsesområdet ønsker at deltage i projektet, er der mulighed for at få en engangserstatning og beholde jorden eller at indgå i en jordfordeling og erhverve sig erstatningsjord i nærheden af undersøgelsesområdet.

    Økonomi

    Projekterne er støttet med midler fra Miljøstyrelsen.