Industrielle symbioser
Hedensted Kommune har afholdt et kursus i samarbejde med Transition, hvor potentialerne for industrielle symbioser blev belyst.
Industrielle symbioser er en måde at arbejde med cirkulær økonomi i industrien.
En cirkulær økonomi er en model for forbrug og produktion, hvor produkters livscyklus er udvidet, primært takket være et bedre miljøvenligt design, der gør det nemmere at reparere, genbruge og reproducere gamle produkter, en forbedret holdbarhed, bedre affaldshåndtering, og nye forretningsmodeller baseret på leasing, deling, reparation og genbrug. Den står i modsætning til den traditionelle økonomi med nyindkøb og en 'brug-og-smid-væk'-kultur. Denne økonomi kræver også, at mange produkter produceres billigt med lettilgængelige materialer og energi. Planlagt forældelse af produkterne er også en del af denne model.
Symbioser handler kort sagt om at de materialer der er til overskud i en virksomhed, kan bruges som ressource i en anden virksomhed. Symbioser kan ske på mange områder lige fra vand og varme til mere håndgribelige materialer, der kan være i overskud, og som i en lineær situation ofte vil være affald.
Webinar om cirkulær økonomi til forretningsudvikling
Virksomheder i Hedensted Kommune har været inviteret til en række seminarer omhandlende forskellige emner, der bidrager til at øge vidensniveauet i forhold til grøn omstilling af virksomheden.
På seminaret var der fokus på at bruge cirkulær økonomi til at drive forretningen smartere, så ressourcerne udnyttes bedre og virksomheden fornyer innovation og forretning. På vej mod cirkulær økonomi gentænkes design, produktion, forbrug og affaldsbortskaffelse. Der sigtes mod at holde materialer og produkter længst muligt i live – og nye forretnings-modeller spirer frem.
Cirkulær økonomi er blevet et vigtigt konkurrenceparameter for produktions- og fremstillingsvirksomheder, ikke mindst grundet EU's store ambitioner på området og de politiske målsætninger i Hedensted Kommunes Erhvervspolitik. Cirkulær økonomi er i dag et afgørende redskab til at styrke bæredygtighed, klimapræstation og samarbejdet i forsyningskæderne.
Slideshowet fra webinaret kan ses her