Gå til hovedindhold

De næste VE anlæg skal igennem slusen

Den 2. september skal vedvarende energi (VE) igen på dagsordenen for Udvalget for Vækst & Klima. De beslutninger der tages på mødet er centrale, da de vil forme Hedensted Kommunes arbejde med vedvarende energiinitiativer de næste mange år.

Indhold

    Den 21. december 2022 godkendte Kommunalbestyrelsen den Strategiske Energiplan 2023-2030, som satte målsætningen og rammen for energiproduktionen i Hedensted Kommune. Et af de centrale mål i denne plan er, at der lokalt i kommunen skal produceres nok bæredygtig energi til at kunne dække den energi, som forbruges indenfor kommunens geografi. 

    Næste skridt for at udmønte denne plan er videreudbygningen af VE-anlæg i kommunen. På udvalgsmødet for Vækst & Klima d. 2. september 2024, skal det besluttes, hvilke projekter fra VE-ansøgningsrunden 2024, der skal prioriteres til igangsættelse. Det vil sige, hvilke projekter der må gå videre i processen fra ansøgning til færdigt anlæg i en prioriteret rækkefølge. Efter prioriteringen overgår projekterne til Hedensted Kommunes Plan-afdeling, som driver lokalplansprocessen. Denne proces omfatter også offentlige borgermøder, høringer og udarbejdelse af lokalplan.

    Hvis du vil læse mere om processen med VE-anlæg i Hedensted Kommune, kan du finde det her

    Ansøgningsrunde 2024

    Processen for opstilling af VE-anlæg i Hedensted Kommune er opbygget som et slusesystem, hvor der som udgangspunkt vil være sideløbende behandling af potentielle VE-anlæg i alle trin af processen. På den måde kan vi understøtte en smidigere og mere effektiv behandling af de indkomne forslag. I ansøgningsrunden for 2024 har vi modtaget tre nye ansøgninger samt et tillæg til en eksisterende ansøgning, som har stået i slusen siden 2022. Udvalget skal beslutte, hvilke af disse fire projekter, der skal prioriteres til igangsættelse, og i hvilken rækkefølge de skal prioriteres.

    Projekterne er:

    • Aldumgaard: 60 hektar solceller med en forventet produktion på 270 TJ, svarende til 12,8% af kommunens behov.
    • Energipark Nord for Lindved: 137 hektar solceller og 3 vindmøller med en samlet produktion på 775,8 TJ, svarende til 37% af kommunens behov.
    • Better Energy Soleskov (Energiportal): 218 hektar solceller og 5 vindmøller med en samlet produktion på 1566 TJ, svarende til 74% af kommunens behov (46% tilskrevet Hedensted Kommune).
    • Tørring Kraft Varme og Anesco: 30 hektar solceller og 1 vindmølle med en samlet produktion på 181 TJ, svarende til 8% af kommunens behov.